eigenwaarde verhogen

Verhoog je eigenwaarde in 3 stappen

Eigenwaarde wordt bepaalt door de manier waarop jij jezelf waardeert. Het is de manier waarop je kijkt naar je zelf en in welke mate je dat labelt als positief of negatief. Het is een belangrijk ingrediënt bij het vormen van je zelfbeeld. En ook voor het gedrag dat daaruit voortkomt.

Mensen met een hoge zelfwaardering staan positiever in het leven, voelen zich succesvoller, hebben minder last van stress en leven meer volgens hun eigen waarden.

Een gebrek aan zelfwaardering geeft problemen bij het ervaren van geluksgevoelens en kan ook leiden tot gezondheidsproblemen.

Hieronder lees je in welke drie stappen je zelfwaardering kunt verhogen.

1. Oefen met acceptatie

Alle goedbedoelde adviezen zijn waardeloos als je niet eerst tot de kern komt van je onzekerheid. Namelijk hoe jij op dit moment omgaat met jezelf komt voort uit een dieper onderliggende strijd om een pijn of ongemak uit de weg te gaan. Wat wil jij niet voelen? Wat sta jij niet toe of wat gun jij jezelf niet?

De eerste horde is niet de eenvoudigste, maar wel de meest waardevolle. Anders leren kijken naar jezelf, je binnenwereld is de eerste stap om je vrijer te voelen en de strijd met onzekerheid los te laten.

Natuurlijk bestaat elke stap nog uit een paar andere kleine fases. Je doorloopt ze niet perse één voor één maar het moet een beetje gaat stromen.

Begin eens bij de vraag: wat is acceptatie en wat kan het doen voor jou?

Elk leermoment start met bewustwording en inzicht. Wil je daaraan voorbij, dan zul je er vooral wat mee moeten gaan doen.

Vergelijk het maar met een sporter. Die wint geen wedstrijden zonder training. Je kunt dus niks bereiken, zonder oefening. Dat brengt ons bij stap 2.

2. Wordt bewust van wat je eigenwaarde niet verhoogt

Ook vage thema’s zoals vermijding, controle, loslaten en acceptatie kunnen pas echt leiden tot een persoonlijke ontwikkeling wanneer jouw acties daarop gericht zijn.

  • Wat je vermijdt wil je juist aangaan
  • Wat je vasthoudt wil je loslaten
  • Wat je accepteert ga je ook ervaren

Uiteindelijk ga je dus vooral doen. Doen wat jij belangrijk vindt ongeacht wat anderen daarvan vinden.

In de eerste plaats zoek je gedrag op wat je beter helpt. Wat jou verder brengt in plaats van remt en belemmert om te ontwikkelen.

In de tweede plaats wil je jouw levenswaarden helder hebben en gedrag ontwikkelen dat daarmee in lijn ligt. Met wat jij belangrijk vindt. Of dat nu je familie, werk, gezondheid of persoonlijke ontwikkeling is, jezelf waarde gedreven gedrag gunnen levert je direct een verhoging van je eigenwaarde op.

3. Oefen gedrag dat je eigenwaarde wel verhoogt

En last but not least, je bent wat je doet. Dat geld voor wie je nu bent en wie jij je in de toekomst wordt. Dat kan onbewust of bewust gebeuren. De bewuste weg helpt je waarschijnlijk om verder te komen in een korte tijd. Minder trial and error en meer persoonlijke successen.

Het is nogal een proces om de manier waarop je kijkt naar de wereld en jezelf te ontwikkelen en dat gebeurt niet in een paar weken. Daar zul je wat moeite moeten doen.

Er ligt een wereld te ontdekken op dat gebied.

Over ACT

Acceptatie, anders kijken naar gedachten, het zelf, leven in het hier en nu, levenswaarden, toegewijd handelen. Het zijn allemaal pijlers binnen ACT, dat staat voor Acceptance en Commitment Training, of therapie.

Met ACT leer je ongemak te accepteren en om te gaan met uitdagingen in het leven. Daarmee creëer je ruimte en ontstaan er mogelijkheden om een flexibelere houding aan te nemen naar jezelf en gebeurtenissen in jouw leven. Het geeft je de mogelijkheid om volgens waarden te leven en gedrag in lijn te leggen met wat jij écht belangrijk vindt.

ACT is niet alleen leuk en leerzaam, het is ook toe te passen op een breed palet aan thema’s.

  • Meer zelfverzekerd worden?
  • Minder piekeren?
  • Afvallen en fitter worden?

Je leert niet een trucje toe te passen, maar ACT geeft je de leerkaders om in je eigen context te groeien en successen te boeken. ACT is een manier van leven.

Wil je weten wat ACT voor jou kan betekenen?

Boek dan een belafspraak in om samen te kijken naar jouw uitdaging.

Meer berichten