fbpx

Onzeker in de sportschool zijn we allemaal wel een beetje

ondeker in de sportschool
Fitness is goud waard. Als je het goed doet en lang genoeg volhoudt, dan is het ‘life changing’. Helaas voor velen is ermee starten een kwelling en volhouden lastig. Eén van de grootste motivatie killers is onzekerheid. Daarom hieronder 15 lesjes om je onzekerheid van een andere kant te bekijken.

Fitness is goud waard. Onzeker in de sportschool dolen is dus zonde. Als je het goed doet en lang genoeg volhoudt, dan is het ‘life changing’. Helaas voor velen is ermee starten een kwelling en volhouden lastig. Eén van de grootste motivatie killers is onzekerheid. Daarom hieronder 15 lesjes om je onzekerheid van een andere kant te bekijken.

Ik werkte 19 jaar lang in sportscholen. Nu niet meer. Ik sta voor mijn gevoel eens aan de andere kant van de lijn. Resultaat: een paar kilo zwaarder, slomer, moe opstaan, meer last van stress, slechter humeur en wat al niet meer.

Ik heb dat niet-sporten geprobeerd, echt. Niks voor mij. Het is nu dankzij mijn vitale collega’s dat ik weer werd geactiveerd om mijn gezonde gedrag op te pakken. Nu ga ik eigenlijk niet meer naar de ‘de gym’, maar ren wat buiten en doe wat oefeningen ondertussen.

Tijdens mijn carrière als fitness & healthcoach sprak ik elke dag met mensen die startten met fitness. Daarvan zijn er nu een groot aantal gestopt.

Ik heb alle clichés wel aangehoord. Als het aankomt op wel en niet gaan, dan zijn ze allemaal waar. Als het gaat om afvallen en spiermassa opbouwen, waarschijnlijk geen één. Maar ik schrijf geen fitness adviezen meer. Wel over levenslesjes en toegepaste psychologie.

Van de hordes mensen die ik sprak, gaan er nu nog steeds een aantal wel. Zij hadden waarschijnlijk goede begeleiding én hebben iets gekozen wat ze écht leuk vinden. Of ze deden nooit wat anders. Maar goed, ik mocht veel leren van hun bezoekersgedrag.

De 15 succeslesjes voor meer zekerheid en fitnessplezier

Even een korte disclaimer: als een les voelt als een tik op je vingers, dan is het waarschijnlijk waar.

1) Kom gewoon

Spijt krijg je waarschijnlijk nooit van je bezoek. In plaats daarvan zul je retetrots zijn. Geanticipeerde spijt krijg je wel. Niet gaan, gaat namelijk wringen. Eenmaal daaraan toegegeven, ligt de weg voor meer excuses in de toekomst open.

2) Iedereen is onzeker

Ja, ie-de-reen. Ook de gespierde fitgirls en fitboys waar je het juist niet van verwacht. Ja ok dan misschien niet persé over een spierbal, maar misschien wel over inkomen, single zijn, of iemand slim genoeg is, wel leuk gevonden wordt en ga maar door. Ik weet dat onzekerheid voor veel mensen als een legitieme reden voelt om niet naar een sportschool te gaan. Maar ik ben niet altijd fan van op je gevoel afgaan.

De makkelijkste manier om je onzekerheidsdrempel weg te nemen, is om bij je eerste bezoek contact te leggen. Met personeel is dat makkelijk. Maar stap meteen over de drempel en spreek eens iemand in de kleedkamer of het apparaat naast aan. Zeg gewoon hoi en kijk wat er gebeurt. Als je iemand anders ziet lopen die enigszins op zichzelf en ongemakkelijk bezig lijkt, dan kan “goh, had je er vandaag ook zo’n zin in” je een heel gezellig lang gesprek opleveren. Vooral niet doen dus, je bent er om te sporten ;).

3) Maak het leuk

Dat klinkt als vanzelfsprekend, maar bijna elke trainer zal in zijn idealisme het perfecte schema voor je maken, maar weinig rekening houden met wat je weer terug laat komen. Een fijne opbouw, uitdagende en leuke oefeningen of eens meedoen met een groepsles, maakt je sportschoolleven een stuk plezieriger. Het begint bij consequent gaan. Je zult echt niet altijd zin hebben, maar tegen je zin in gaan is niet houdbaar.

4) Meten is zweten

Resultaat motiveert en is je beloning. Zorg daarom dat je jouw doelstelling helder hebt. Bepaal samen met een trainer wat een reëel doel is op basis van jouw startpunt en de moeite die je wilt doen om je doel te halen.

Wil je ‘gewoon lekker sporten’? Bedenk dan nog eens goed of fitness dan wel de beste vorm van bewegen voor jou is. In mijn ervaring zijn er maar enkelen die alleen om die reden de bezoekjes zelfstandig volhouden.

Wil je wel weten wat het effect is, maar niet op de weegschaal? Er zijn genoeg manieren om te kijken of je vooruit gaat. Gebruik bijvoorbeeld een centimeter of desnoods een riem. De spiegel is minder objectief, maar uiteindelijk gaat het erom dat jij je goed voelt bij hoe je eruit ziet, toch?

5) Ga samen én alleen

Degenen die samen willen gaan, omdat ze alleen niet gemotiveerd zijn (of durven), zullen stuklopen op die afspraak. Dus wees bereid om ook alleen te gaan en doe dat meteen een paar keer om te wennen, zodra je met je nieuwe fitbuddy de commitment bent aangegaan.

Ben je van plan om alleen te gaan? Overweeg dan om af en toe eens met iemand samen te gaan of mee te doen met een groepstraining. Misschien kom je iemand tegen die net iets beter is dan jij, waar jij je aan kunt optrekken.

6) Laat je coachen

Tenzij je exact weet wat je moet doen en dit uitvoerig hebt getest, raad ik je met nadruk aan om een fijne en deskundige coach te zoeken. Desnoods online. Iemand hoeft niet je vriend te worden, maar ook onder de serieuze fitnesscoaches is het heel gewoon om door een andere coach het programma op te laten maken.

Een online coach hoeft ook niet duur te zijn. Voor een paar tientjes per maand vind je al ervaren coaches die graag met je meedenken, kritisch zijn en je van de juiste informatie voorzien. Zorg dan wel voor de juiste deskundigheid. Niet elk diploma of ervaring is evenveel waard. Ik heb goede ervaring met Chivo, Menno Henselmans (voorheen Bayesian Bodybuilding), Dutch HDA en Perfect Performance.

7) Plan je bezoek, bezoek volgens plan

Wanneer je iets voorneemt om te doen ook plant, is de kans aanzienlijk dat je het ook gaat doen. Het mag vanzelfsprekend zijn dat als je het niet doet, de kans groot is dat ‘het er niet van komt’. Simpele regel: laat een ander je niet van je afspraak met jezelf afbrengen.

8) Plan je workout

Same here: weet wat je wilt doen, voordat je gaat. Je betaalt voor fitness resultaat toch? Tenminste, je bent op die marketing afgegaan en dat koop je dus feitelijk. Laat je niet teveel afleiden en zorg dat je weet wat je moet doen, per training, per week, per maand en verder. Je resultaat is je beloning. Wat dat dan ook is voor jou.

9) Plan je progressie

Wat mag je eigenlijk verwachten van je harde werk in de sportschool? Als ik iets heb geleerd, dan is het wel om als coach geen toezegging te doen. Die paar keer per week trainen is een belangrijke voorwaarde, maar je herstel en voedingsgewoonten thuis bepalen het effect ervan. Plan je progressie op basis van je resultaat. Niet op beloftes van anderen of een killing body boek.

Wat je ook voorneemt, zorg dat je jouw verwachting afstemt met de moeite die je ervoor bereid bent om te doen en heb geduld. De meeste summerbodies hebben daar ja-ren voor getraind. Of ze hebben vals gespeeld.

10) Valkuil 1: alles of niets

Zwart-wit denken is menselijk en wat we noemen een voorkeur van je cognitie (een bias). Het dient om te beoordelen wat gevaarlijk is en wat niet, wat goed is voor je en wat niet. Het helpt je, soms, om de keuzes makkelijk te maken. Maar veel is eigenlijk grijs, niet goed of fout en alles in context van wat goed is voor jou. Maar dat is te moeilijk en duurt te lang. Daarom willen we liever denken dat brood slecht is en één avocado goed.

Oké, soms is iets gewoon fout

11) Valkuil 2: compensatiegedrag

Beloon je goede gedrag nooit met antigedrag. Vier weken gaan sporten en dan ‘skippen’, omdat je zo goed bezig was, helpt je nergens bij. Degenen die echt resultaat boeken, slaan in de regel nooit een workout over.

Net zo min als uit eten gaan omdat je je zo goed aan je ‘dieet’ hebt gehouden. Er is niks mis mee om soms de spanning even van de boog te halen, maar je wilt liever zoeken naar een modus waarbij die spanning minimaal is én jij je doel behaalt. De boog kan niet altijd gespannen zijn, dat is waar. Dus ga niet compenseren in je gedrag, maar zorg voor minder spanning en pas je aanpak en verwachting daarop aan.

12) Valkuil 3: afvallen doe je maar thuis

Trainen is een belangrijke voorwaarde voor resultaat. Maar afvallen doe je niet in de sportschool. Je bent daar slechts een paar uurtjes per week.

Ter illustratie. Stel dat je crosstrainer je vertelt dat je 423 Kcal per uur hebt verbrand. Top! Maar als je niet was geweest, leefde je gewoon verder. Je zou als je niet was gegaan ongeveer (2500 Kcal gedeeld door 24 uur) 104 Kcal, maar waarschijnlijk meer, hebben verbrand. Dus 319 is je winst van een training. Wanneer je drie keer per week gaat sporten en je dus 957 Kcal per week verbrandt bovenop je reguliere verbruik, dan staat dat in schril contrast met de 17.500 Kcal die je per week eet en drinkt. Als je momenteel niet afvalt, dan krijg je waarschijnlijk nog meer binnen. Ik ben even uitgegaan van de cijfers voor mannen, maar voor vrouwen gaat dit principe ook op.

Kortom, train voor fitheid en vorm. Verbrand je vetten met goede begeleiding die ervoor zorgt dat je grip krijgt op je energiebalans. Op welke manier dan ook. Geloof me, er zijn tientallen manieren te vinden om vet te verbranden, maar de enige voorwaarde waar je aan moet voldoen, is een negatieve energiebalans. In principe elke dag, voor lange tijd, met een tekort groot genoeg voor je gewenste resultaat. Bij andere doelen dan afvallen zul je andere voedingsdoelen nodig hebben. Jij hebt ook weer andere doelen nodig dan je partner of buurman.

13) Doe vooral krachttraining

Ik vind dat er meer nadelen aan cardiotraining zitten, dan voordelen. Als het je doel niet is om vanuit een super slechte conditie te leren hardlopen, te revalideren of iets anders heel lang vol te houden, geef dan vorm aan je lijf door krachttraining en zorg dat je sterk in je sneakers komt te staan. Letterlijk en figuurlijk.

14) Leer de biologische principes

Het kan je helpen als je begrijpt hoe je lichaam werkt. Je kunt dan adviezen zoals een eiwitshake direct na het sporten of geen brood eten, vaak of weinig herhalingen, snel of langzaam een oefening uitvoeren aannemen en afwegen tegen je kennis en je eigen behoefte. Anders wordt het een informatie-overload. Verdiep je eens in deze trainingswetten:

  • wet van specificiteit
  • belasting-herstel-supercompensatie
  • wet van verminderde meerwaarde
  • belasting-belastbaarheidsmodel


15) Vergelijk je met jezelf

Mensen zijn geneigd om zichzelf te vergelijken met anderen. Er is namelijk geen vaste maat voor jou waaraan je kunt aflezen of je het goed doet. Dat meet je dus af aan anderen. Maak dan wel een reële vergelijking en kies iemand die net ietsje beter is dan jij, zodat jij je daaraan kunt optrekken. Voed jezelf met gezonde inspiratie. Misschien ben je dan een keer iets sterker dan iemand anders en geeft je dat een goed gevoel. Blijf reëel, je zal altijd de behoefte hebben om te vergelijken dus accepteer ook dat er altijd iemand beter is dan jij.

Je zal rekening moeten houden met een tegenvaller. Mensen gaan vaak af op de successen van anderen, maar zien niet de tegenvallers van anderen. Je kunt ervan uitgaan dat iedereen die successen heeft geboekt, die heeft overwonnen. Nu jij nog.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest