Problemen oplossen als drukke vader

Hoe kun je effectief problemen oplossen als drukbezette vader met kinderen: de 7 stappen van problem solving therapie

Inhoud van dit artikel

Effectief problemen oplossen als drukke vader is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je te maken hebt met stress. Als je al een druk leven hebt en te maken krijgt met problemen, dan kan het nog moeilijker worden om alles te managen. En toch kun je dan beter wat tijd investeren in het effectief problemen oplossen.

Als drukbezette vader met jonge kinderen is het niet altijd eenvoudig om alle ballen in de lucht te houden. Believe me. Je bent niet alleen.

Werk, gezin en persoonlijke tijd in balans houden kan een enorme uitdaging zijn. Helemaal als je ook nog wil studeren of moet zorgen voor een ziek familielid.

Een effectieve aanpak is bijvoorbeeld de 7 stappen van problem solving therapie

In dit artikel laat ik je zien hoe de 7 stappen van problem solving therapie kunnen worden toegepast om als drukbezette vader met jonge kinderen beter om te gaan met uitdagingen en problemen. Wat die dan ook zijn.

Ik laat je per stap zien hoe je die kunt toepassen om je eigen gekozen doel mee te bereiken.

Een paar mooie voordelen van deze 7 stappen

Dat is het mooie van problem solving therapie, of training, zoals ik het gebruik. Je kunt het vrijwel toepassen op eindeloos verschillende problemen of uitdagingen.

Je mag zelf kiezen welk woord je voorkeur heeft.

Bovendien heeft deze aanpak zijn dienst bewezen én heeft het de test des tijd doorstaan. Het wordt namelijk al decennia lang ingezet als effectieve therapie, zoals bij angst, depressie en stressklachten.

Daarbij wordt het als coachmethode ook vaak gebruikt vanwege de laagdrempelige en praktische aanpak. Als je de stappen leert kennen, kun je er al vlot zelf mee uit de voeten.

Kortom, genoeg reden om ermee aan de slag te gaan als je ergens mee zit en je even niet weet hoe je verder komt.

effectief problemen oplossen als drukbezette vader Thuiswerken was voor velen een groot probleem. Gelukkig heeft zich dat voor de meesten vanzelf opgelost.

De 7 stappen van problem solving therapie

Stap 1: Verhelderen van het probleem

De eerste stap in het proces is om het probleem te verhelderen. Dit betekent dat je duidelijk moet maken wat het probleem is en op welke manier dit tot uiting komt. Bijvoorbeeld: als je je gestrest voelt, vraag jezelf dan af wat de specifieke oorzaken van de stress zijn en hoe vaak deze zich voordoen.

Bijvoorbeeld, je bent moe en je slaapt slecht. Is slecht slapen dan de oorzaak of ook een gevolg van bijvoorbeeld onvoldoende slaap-waakritme. Doe desnoods wat onderzoek om te ontdekken hoe slopend het ouderschap eigenlijk is. 😉

Stap 2: Probleemdefinitie

In de tweede stap formuleer je de probleemdefinitie. Soms heb je meerdere problemen. Kies wat op dit moment voor jou het belangrijkste is om aan te werken. Dit betekent dat je één probleem in detail beschrijft, inclusief de oorzaken, gevolgen en frequentie van het probleem. Dit helpt je om het probleem beter te begrijpen en in kaart te brengen. Begrijpen wat er gebeurt geeft vaak al een gevoel van rust.

Let daarbij op dat je onderscheid maakt tussen klachten (gevolg) en het probleem (oorzaak). Door het verhelderen van het probleem kun je een beter inzicht krijgen in wat er precies aan de hand is en voorkom je dat je alleen werkt ‘aan een kort lontje’. Waardoor je probleem niet wordt aangepakt.

Stap 3: Probleemanalyse

De derde stap is het maken van een probleemanalyse. Dit betekent dat je factoren identificeert die het probleem in stand houden. Bijvoorbeeld: als je gestrest bent door je werk, kunnen factoren zoals werkbelasting, deadlines en onduidelijke communicatie de stress in stand houden.

Door deze factoren te identificeren, kun je ze gericht aanpakken.

Stap 4: Doelstelling

In de vierde stap bepaal je een doelstelling. Dit betekent dat je een concreet doel formuleert dat je wilt bereiken. Bijvoorbeeld: je wilt stress wilt verlagen en meer controle over je agenda. Dit helpt je om gericht aan de slag te gaan en je energie te richten op de gewenste uitkomst.

Een belangrijk punt bij deze stap, is om je doel toenaderingsgericht te formuleren. Beschrijf dus wat je wél wilt.

Bijvoorbeeld minder stress: meer ontspanning. Of meer minder vermoeid: meer dagelijkse energie. Dat klinkt al een stuk aantrekkelijker toch?

Stap 5: Strategieën, methoden, acties en andere oplossingen

In de vijfde stap bedenk je verschillende oplossingen. Zo veel mogelijk. Dit betekent dat je verschillende manieren bedenkt om het probleem op te lossen en de doelstelling te bereiken. Bijvoorbeeld: je kunt taken verdelen, prioriteiten stellen en om meer duidelijkheid vragen.

Door zo veel mogelijk strategieën te bedenken, kun je de meest effectieve aanpak kiezen die past bij jouw persoonlijke situatie. Schrijf vooral lekker door en neem hier de tijd voor. Van het ene idee kom je vaak tot meer ideeën. Soms is een idee niet mogelijk tenzij je die samenvoegt met een andere optie.

Bespreek het ook vooral met iemand om tot nog meer inspiratie te komen. En onderschat niet wat een beetje online zoekwerk je al kan opleveren. Dit artikel geeft je bijvoorbeeld één van mijn favoriete tips om op te letten: kiezen om iets te doen, betekent soms juist meer kiezen om iets niet te doen.

Stap 6: Uitvoering

In de zesde stap ga je over tot uitvoering. Kiezen dus! Dit betekent dat je de één oplossing kiest uit stap 5 en die gaat uitvoeren en om je doelstelling te bereiken. Het is belangrijk om de commitment met je oplossing aan te gaan. Ook al is er geen ideale weg, kies er één en bepaal je eerste drie stappen.

Tip: maak je stappen klein en concreet. Vraag jezelf bijvoorbeeld: “Wat kan ik vandaag al doen om een eerste stap te zetten richting mijn doel?”

Stap 7: Evaluatie

In de zevende en laatste stap evalueer je jouw resultaten. Dit betekent dat je kijkt of de doelstelling is bereikt of hoever je ermee bent. Wat is het effect van je actie? Als je jouw doelstelling hebt bereikt, kun je dit vieren en als de doelstelling niet is bereikt, dan kun je op basis van deze reflectie bijsturen en iets anders proberen.

Extra tips bij de problem solving aanpak

Nu we alle stappen van de problem solving therapie hebben besproken, is het tijd om te kijken hoe je deze kunt toepassen als bezige baas. Hier zijn een aantal tips:

  1. Maak tijd voor jezelf: Het is belangrijk om tijd te nemen voor jezelf, zodat je kunt ontspannen en nieuwe energie kunt opdoen. Plan bijvoorbeeld regelmatig momenten in waarin je kunt sporten, lezen of iets anders kunt doen wat je leuk vindt. Je leeft niet je probleem.
  2. Communiceer met je partner: Een goede communicatie met je partner is ontzettend belangrijk om de opvoeding van je kinderen te combineren met je ambities en het managen van de drukte in je leven. Maak tijd om te praten over jullie wensen en behoeften en verdeel de taken en verantwoordelijkheden die passen bij jullie situatie.
  3. Prioriteiten stellen: Het is belangrijk om te weten wat de belangrijkste zaken zijn die je moet doen en wat minder belangrijk is. Prioriteiten stellen helpt je om de juiste keuzes te maken en je tijd en energie te richten op wat écht belangrijk is.
  4. Problemen verhelderen en definiëren: Maak tijd om na te denken over eventuele problemen en maak deze duidelijk voor jezelf. Dit helpt je om een beter inzicht te krijgen in de situatie en geeft je de mogelijkheid om gerichte oplossingen te bedenken.
  5. Oplossingen bedenken en uitvoeren: Bedenk verschillende oplossingen voor de problemen die je hebt geïdentificeerd en voer deze uit. Probeer verschillende strategieën uit om te zien wat werkt en wat niet. Wees vooral niet bang om iets te proberen en laat je verstand je niet tegenhouden als een actie niet perfect is.
  6. Evalueer de resultaten: Kijk na het uitvoeren van de oplossingsstrategieën of deze hebben gewerkt en wat de resultaten zijn. Als iets niet werkt, probeer dan iets anders uit en blijf de resultaten evalueren totdat je de gewenste uitkomst bereikt hebt.

 

Tot slot, in de dagelijkse hectiek of als het even tegen zit, is het wel degelijk mogelijk om ontspanning en rust te ervaren. Ook kun je met deze methode andere problemen oplossen als drukke vader met jonge kinderen.

Wil je meer weten over de effectiviteit van deze aanpak? Dan lees je hier nog wat meer over Problem Solving Therapie.

Door te leren hoe je problemen kunt verhelderen, analyseren en oplossen, kun je meer controle krijgen over je leven. Zet hem op!

Meer berichten