Een periode van somberheidsklachten zoals piekeren, slecht slapen, weinig energie en zin hebben en geen plezier beleven, het overkomt bijna iedereen wel eens dat je een tijd niet lekker in je vel zit.
Het is wel belangrijk dat je er op tijd mee aan de slag gaat. Je loopt anders het risico op verergering van je klachten en ook je problemen en misschien wel op een langlopende van depressie.
Maar let op, ga dan wel aan de slag met je problemen en niet met je klachten.
Zodra we ons rot voelen zijn we geneigd om keuzes te maken die ons in eerste instantie beter laten voelen. Iets teveel eten, een biertje extra, meer sporten, maar ook willen we ons beter voelen door het slechte gevoel te vermijden. Een gesprek uit de weg gaan, een persoon helemaal vermijden, of steeds vaker thuis blijven omdat je gewoon nergens meer zin in hebt.
We hebben dus allemaal wel eens te maken met zwaar weer in ons leven. In zo’n situatie helpt het je niet als je al je energie richt op je klachten. Even een korte illustratie.
Metafoor
Stel je voor dat je in een kleine zeilboot zit en je steekt met windkracht 11 het ruwe water over. Het waait te hard om nog te kunnen varen en het boegwater gutst met liters tegelijk de boot in. Je hebt alleen een klein hoosblik mee en je gaat driftig aan de slag met hozen. Helaas, je merkt dat er teveel water in je boot komt en je kunt dit met geen mogelijkheid winnen!
Langzaamaan loopt je boot steeds voller. Je ontdekt nog een leeg krat in het vooronder en je haalt hem een paar keer flink door je boot. Na drie minuten zwoegen is de boot nagenoeg leeg en kun je weer vaart maken.
Je denkt nog aan een oude les van jaren terug, dat je in geval van nood kunt aanleggen op een boei. Je laat de mast zakken en wacht rustig de storm af.
Zodra de storm afneemt, rol je de fokt uit en laat je je voor de wind afzakken naar de dichtstbijzijnde haven.
Wat bedoel ik hiermee bedoel te zeggen.
Soms doen we alsof er niets aan de hand is, maar vaak genoeg word je uitgedaagd om je aan te passen en te reageren op gebeurtenissen. Hoe je daarop reageert kan een groot verschil maken. De een is beter in het omgaan met problemen en tegenslagen dan de ander. Raak je in paniek? Word je emotioneel?
Of kun je een beroep doen op ervaringen of ben je creatief genoeg om nieuwe oplossingen te bedenken?
Vaak komen klachten voort uit één of meer onderliggende problemen. Daar gaan we nu even niet op in want dat kan voor iedereen weer anders zijn, maar wat ik je wil meegeven is dat je wilt voorkomen dat jij je alleen maar bezig houdt met je klachten zonder aan je probleem te werken. Als je namelijk al je tijd en energie op je klachten richt, los je het probleem niet op. Je loopt dan het risico om te kapseizen.
Als de klachten mild zijn, dan kun je er gelukkig nog veel aan doen. Het is dan dus belangrijk dat we onderscheid gaan maken tussen je problemen, je klachten en ten derde: in hoe je ermee omgaat.
Dat noemen we ook wel copinggedrag.
We spreken van een probleem als er van jouw kant uit actie wordt gevraagd om het probleem op te lossen. Soms is het even zoeken naar wat je probleem precies is, maar als je helder krijgt waar je aan moet werken, dan is de eerste stap vaak snel gezet!
Dus, kun jij ontdekken wat jouw onderliggende probleem is? Word jij bezig gehouden door een storm of ontdek je misschien dat je niet goed weet hoe je om moet gaan met je huidige situatie?
Dan is de eerste stap om een inventarisatie te maken van jouw probleem of problemen. Voor welke uitdaging sta jij?
Wil je dat ik eens meekijk?
Of stuur mij een e-mail naar info@petervooren.nl of WhatsApp bericht naar 0624665439.