klaar om te wenden

Nieuw levensdoel zetten

Wil je een nieuw doel in je leven? Neem een beetje kennis van geluk, weet wat je belangrijk vindt en hoe je jouw waarden beleeft.

Je zet een doel in je leven door

  1. een beetje kennis van geluk
  2. te weten wat je belangrijk vindt
  3. hoe je jouw waarden beleeft

Op een gegeven moment komt de vraag naar boven: ‘en nu?’ Ja, en nu?

Tijdens coaching kom ik vaak op dat punt. Dat vind ik wat mooi, want dan is er weer ruimte om vooruit te kijken. Dat gaat vaak samen met iets achter je laten. En daarvoor gaat iemand vaak de coaching aan. Een omkeerpunt dus!

En dan? Even denken, inspiratie opdoen. Wat wil ik eigenlijk? Wat kan? Zodra je wat bedenkt dan boem, komen ook de bezwaren.

“Het komt nu niet uit. Mijn vrouw/ partner ziet dat vast niet zitten.”

Zo makkelijk is een doel zetten niet. Laat staan het halen ervan. Heb jij al wel eens een doel gehaald? Niet half, nee helemaal. Een ton op je rekening? Een boot gekocht? Je perfecte auto of huis?

Lastig, lastig. Doelen zetten je vaker op voor falen, dan voor succes. Kijk maar naar goede voornemens. Tenminste, zo gaat het wanneer je direct inzet op een eindresultaat.


Een beetje kennis van hoe geluk werkt

Het klopt, een doel geeft richting, alleen is een doel op zichzelf leeg. Het heeft pas zin om een doel te zetten, als je een doel kunt vullen met waarde.

Waarde waar jij voor staat. Daar is waar je naar mijn idee eerst het één en ander op een rij moet krijgen.

Alleen ho, pas op

Dat moet je niet verwarren met wat je wilt op basis van de regels die je jezelf oplegt. Ik moet een BMW rijden, ik moet op een all-inclusive vakantie met het vliegtuig, ik moet dat horloge of die kleding, Of erger, als je partner moet voldoen aan jouw regels.

Inmiddels weten we toch dat die dingen ons niet gelukkig maken. Tenminste niet langer dan een paar dagen, weken of een maand. Oké, een Polestar2 zou mij iets langer blij maken, evengoed, wel tijdelijk.

Hier word ik wel erg blij van, ook al is het niet voor lang dan. (foto: Polestar2)


Wat vind je nu belangrijk in je leven? Écht?

Wat gelukkig maakt gaat niet over wat je bereikt, wel hoe je leeft.
Dus niet in een Polestar2, wel met wie. Dus niet een vrijstaande villa, wel waar jij je thuis voelt. Dus niet welke baan je hebt, wel wat je ermee bereikt.

Nu hoef je niet meteen je spaarrekening over te boeken naar een goed doel, er is geen goed of fout. Een doel kan heel goed zijn om 30.000 euro bij elkaar te sparen.

Bekijk kritisch waar je het voor doet. Draagt het bij aan zekerheid? Of wil je eindelijk je keuken uitbouwen? Levert het bijvoorbeeld kookruimte op en kun je daardoor, uitgebreider koken voor je familie, waardoor je vaker samenkomt en plezier kunt maken?

Dan is je behoefte aan meer intimiteit en verbondenheid met je familie misschien waar je moet beginnen. Kost dat echt 30.000 euro?


Hoe beleef je waarden eigenlijk

Begin bij wat je belangrijk vindt in je leven. In de basis bij de behoefte die je hebt als mens: autonomie, verbondenheid, uitdaging en doen wat je kunt.

Vind de waarden die onder jouw gedrag en geluk liggen. Een idee om te beginnen is om eens een lijst met waarden te downloaden en bij wijze van eliminatie een top 5 te maken.

Misschien dat er in je verleden al wel wat bonustips verscholen liggen. Heb je al wel eens gekeken naar waarom je bepaalde boeken of films mooi vindt?

Een van de mooiste films vind ik ‘Lost in the wild’. Het gaat over een jongen die er na zijn studie tussenuit knijpt en alles achterlaat. Als ‘supertramp’ reist hij richting Alaska. Je ziet momenten van volledige vrijheid en acceptatie van het leven. Juist terwijl hij amper nog persoonlijk bezit heeft. Dat inspireert mij op een bepaalde manier om naar gebeurtenissen en situaties te kijken die mij overkomen.

Kijk daarom niet alleen naar wat je nog niet hebt, maar put inspiratie uit boeken, mensen, relaties, ervaringen die je al hebt meegemaakt. Wanneer was je gelukkig? Voelde je je super relaxed?

Wat deed je, wat keek je, met wie was je? En hoe kun je dat omzetten in nieuwe acties?

Leven naar waarden is vooral doen

Op zoek naar nieuwe doelen

Doelen zijn als het goed is op een dag bereikt. Ze zijn dus niet houdbaar als het gaat om eeuwig geluk. Leven naar waarden is nooit klaar. Je kunt er dus altijd van genieten. Naar mijn idee gaat het dus meer om dankbaarheid, voldoening en zelfwaardering op basis van je waarden.

Zo dan, op basis van een beetje kennis van geluk, het kennen van je waarden en zien van kansen om jezelf net wat meer geluk te geven, wat voor een doel past daar dan bij voor jou?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest