leven volgens waarden versus doelen

Waardegericht versus doelgericht leven

Stel je neemt jezelf als doel voor om 50 duizend euro te sparen. Dat kost je waarschijnlijk wel even voordat je dat bij elkaar hebt. Het is niet mogelijk het al te hebben, terwijl je het spaart. Dat klinkt logisch, maar toch vergissen we heel vaak in dit principe.

Zo werkt het ook met geluk. Je kunt niet voortdurend geluk nastreven en tegelijk gelukkig zijn.

Als we bezig zijn met doelen waar we gelukkig van moeten worden, is dat gif voor het ervaren van geluk op het moment zelf.

Als ik een Volvo XC90 kan rijden, dan ben ik gelukkig. Als ik een huis met grote tuin heb, dan voel ik mij pas echt thuis. Als ik een getraind lijf heb, dan voel ik mij echt zelfverzekerd.

Het is wel zo dat als je het bereikt je je even beter voelt, maar is het wel echt geluk dat je ervaart? Of geeft het plezier voor maar eventjes?

Ik kan hier over blijven praten, maar Russ Harris heeft hier een mooi filmpje van gemaakt en dat laat je heel duidelijk zien wat voor verschil dit maakt in het leven van twee kinderen.

Leven naar waarden versus doelen

De reden waarom ik je dit laat zien, is omdat we nogal geneigd zijn om onszelf gek te maken met perfecte plaatjes. Als wij ons vergelijken met anderen, en dan doen we eigenlijk voortdurend, dan vergelijken we ons –opwaarts–.

Oftewel, met iemand of iets dat altijd net iets beter of meer is dan wat wij zelf hebben.

Dat motiveert ons om altijd een beetje ons best te doen. Het probleem van deze tijd echter is dat we ons de hele dag door prikkelen met beelden die eerder uitzondering dan regel zijn. We willen een mooie auto, een goed lijf, wat extra geld, een verre reis, veel goede vrienden, een mooie partner en niet te vergeten dat alles wel heel ontspannen en stressvrij verloopt zijn natuurlijk. Want als je maar gelukkig bent toch.

Natuurlijk je mag best wat willen, en doelen dagen je ook uit om beter te presteren, maar het is interessant om jezelf af te vragen wat je ermee bereikt, waar het aan bijdraagt en of het je ook langdurig gelukkiger maakt.

Tegelijkertijd weten we dus dat wat je gelukkig maakt veel meer te maken heeft met wat je doet, hoe je kijkt naar je leven en de aandacht die je geeft en ontvangt van de mensen waarmee je leeft! Dus met wie je het doet is ook heel belangrijk.

Wil je meer weten over waardegericht leven en de juiste levensdoelen zetten?

Plan nu een belletje in.

Of stuur mij een e-mail naar info@petervooren.nl of WhatsApp bericht naar 0624665439.

Meer berichten