zelfvertrouwen of eigenwaarde

Op weg naar meer zelfvertrouwen

Regelmatig ontdek je dat het zelfvertrouwen bij lange na niet is wat je wil dat het is. Natuurlijk is iedereen is op hun eigen manier onzeker. Over hun lijf, in een groep, tegenover hun partner of als vader. Heel menselijk.

Of het nu door slechte ervaringen komt, of omdat je te lang niet van jezelf op aan hebt gekund, wat het ook is: overtuigingen over jezelf zijn een belangrijke maker of breker om nieuw gedrag of een ontwikkeling te laten slagen. Of om je goed te voelen.

Er liggen gelukkig volop mogelijkheden in onszelf. Maar net zoals ik niet zonder navigatie op mijn vakantiebestemming in zuid Frankrijk aankom, is het niet vanzelfsprekend en eenvoudig om dit zonder oefening aan te boren als hulpbron.

Zelfvertrouwen is gestoeld op vertrouwen in eigen kunnen en waardering van jezelf.

Naast zelfvertrouwen zijn er nog meer positieve eigenschappen die je helpen bij stress, tegenslagen bij om te presteren in je leven. In het bijzonder zijn er vier te noemen die samen een bijzondere kracht delen, namelijk als je ze gezamenlijk oefent, word je ontwikkeling in totaal meer dan de som der delen.

De vier eigenschappen zijn hoop, optimisme, veerkracht en zelfvertrouwen.

Samen worden ze het psychologisch kapitaal genoemd. Natuurlijk zijn er nog meer positieve eigenschappen, maar deze komen in veel onderzoeken naar bovendrijven als vooraanstaande eigenschappen die jouw leven net wat makkelijker en aangenamer kunnen maken.

Naast deze vier eigenschappen noem ik er graag nog zes die samen psychologische flexibiliteit worden genoemd.

Een aantal zullen overlap hebben met de inhoud van de eerder genoemde eigenschappen, maar je moet weten dat in de psychologie het allemaal niet zo zwart wit is.

Verzand daarom niet teveel in de theorieën en de wat, maar bekijk vooral hoe jij het kunt inzetten voor jouw persoonlijke ontwikkeling.

Ik wil je kort wat vertellen over ACT. Act staat voor acceptance en commitment training. Van de ’t’ kun je ook treatment of therapy maken, afhankelijk van in welke setting je het toepast. Ik gebruik training.

Bij Act gaan we ervan uit dat je in jouw leven onvermijdelijk te maken krijgt met tegenslagen en hindernissen. Het is niet zozeer of je ermee te maken krijgt, maar wanneer en hoe.

Zo hebben we te maken met rouw, verlies, ongelukken, bedrijven die failliet gaan, een pandemie, economische crisis, familieruzie, financiële tegenslagen. Soms had je er wat aan kunnen doen, maar dat is altijd achteraf gepraat.

Een titel van een artikel dat ik eens las en een mooie uitspraak van een bekende Act psycholoog Gijs Jansen gaat als volgt. ‘Het zijn niet de omstandigheden maar onze oplossingen die zorgen voor problemen.’

Daarmee zegt hij dus dat hoe je omgaat met die tegenslagen en hindernissen, bepaalt hoe je ze ervaart en hoeveel beslag ze leggen op jouw mentale welzijn.

De zes componenten die bij ACT worden getraind zijn acceptatie, defusie, het zelf, hier en nu, waarden en toegewijd handelen.

Door ACT willen we je psychologische flexibiliteit vergroten. Dat stelt je in staat om meer te leven volgens je eigen waarden en beter om te gaan met wat het ook is dat je in jouw leven op je afgesmeten krijgt.

Weten hoe je omgaat in specifieke situaties en je mentale vaardigheden trainen, zodat je erop kan terugvallen, dat geeft vertrouwen. Ook in spannende situaties, want die zullen er blijven.

Hopelijk heb ik je door wat te vertellen over PsyCap en Act een kleine inkijk gegeven in wat er mogelijk is.

Wil je hier meer over weten en ben je nieuwsgierig of een Act training ook wat voor jou is?

Plan nu een belletje in.

Of stuur mij een e-mail naar info@petervooren.nl of WhatsApp bericht naar 0624665439.

Meer berichten